Halının Tarihi

13-05-2023 14:48
Halının Tarihi

Halı; atkılarının atılmasından sonra (arka iplikleri) üzerine desene göre istenilen hav yüksekliğinde iplerin geçirilerek düğümlenmesi ile üretilir. Halı genelde ev içinde ve genellikle yere serilerek kullanılan bir ev eşyasıdır.

Halının tarihi Anadolu Selçuklu Devletine dayanmaktadır. Dünyada bilinen ilk halılar Orta Asya’da Türkler tarafından dokunmuştur. Bu halıların günümüze kadar ulaşabilmiş en eski örneği MÖ 6-5. yüzyıllarda yapılmıştır ve hâlen Leningrad Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu halının ismi Pazırık Halısı olarak bilinmektedir.

Halı insanların rahat ve sıcak bir zemin arayışı sonucu ortaya çıkan ve ev dekorasyonunda önemli bir yer tutan bir malzemedir. Tarihi ise insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar zeminleri sıcak tutmak amacıyla hayvan postlarını kullanıyorlardı.

İhtiyaçları arttıkça, ihtiyaçlarına uygun post bulamadıkları için, post taklidi yaygılar ürettiler. Zamanla duygularını desenlere yansıtarak, bugünkü halının kaba örneklerine ulaştılar. Günümüze kadar gelen halı, yaşantımıza ekonomik, sosyal ve kültürel olarak önemli bir yer tutmaktadır.  Gerek Türklerdeki, gerekse doğu ülkelerindeki ev dekorasyonundaki başlıca unsur halı ve kilimdir. Kilim halıdan daha ince, daha renkli, otantik ve biraz daha duyguların yansıtılarak örülen bir yer örtüsüdür.

Günümüzde modern teknolojinin imkanlarını kullanan halı sektörü, kendini sürekli yenilemektedir. Her yıl yeni modellerin, kalitelerin ortaya çıktığı halı sektörü üretkenliğin sınırlarını zorlamaya devam etmektedir.

Bizler halı evim olarak günümüzün modern teknolojisi ışığında, trendleri yakından takip edip, 23 yıllık tecrübe ile Ümraniye’de sizlere hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Mağazamızda ve online satış noktalarımızda; yüzlerce koleksiyon, binlerce kaliteli ürünleri, günlük kullanım ve exclusive halı, yani özel dokunmuş veya özel mekanlar için üretien özel halıları uygun fiyata bulabilirsiniz. İstanbul’da hem kaliteli hem de uygun fiyata birbirinden güzel halıları mağazamızda bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.